Ne mutlu "Türküm" diyene .
Tarih bir millet in kanını, varlığ ını hiçbir zaman inkâr edemez . Bizim görüşü müz ki halkçı lıktır , kuvvet in, kudret in, egemen liğin, yöneti min doğrud an doğruy a halka verilm esidir , halkın elinde bulund urulma sıdır. Egemen lik kayıts ız, şartsı z millet indir.
"Özgürl ük ve bağıms ızlık benim karakt erimdi r. Ben yapabi lmek için mutlak a bağıms ız bir millet in evladı kalmal ıyım. O halde ya istikl al ya ölüm!"
"Ulusal egemen liğimi zin bir zerres ini dahi vermey e yelten enleri n kafala rını kopara cağını zdan eminim ."
(1923, Atatür k'ün Söylev ve Demeçl eri c.2, s. 71-72)
Geldik leri gibi giderl er.
Benim naçiz vücudu m elbet bir gün toprak olacak tır, ancak Türkiy e Cumhur iyeti ileleb et payida r kalaca ktır.
Bu millet e çok şey öğrete bildim ama onlara uşak olmayı bir türlü öğrete medim.
Yurtta sulh, cihand a sulh.
Sizler e saldır manızı değil, ölmeni zi emredi yorum.
Memlek etin efendi si hakiki müstah sil olan köylüd ür.
Doğruy u söylem ekten korkma yınız.
Beni görmek demek mutlak a yüzümü görmek demek değild ir. Benim fikirl erimi, benim duygul arımı anlıyo rsanız ve hissed iyorsa nız bu yeterl idir.
Türkiy e Cumhur iyeti mutlu, zengin ve muzaff er olacak tır.
Sağlam kafa sağlam vücutt a bulunu r.
Ordula r, ilk hedefi niz Akdeni zdir. İleri !
Büyük hedefi miz, millet imizi en yüksek medeni yet seviye sine ve refaha ulaştı rmaktı r.
Türkiy e Cumhur iyetin in temeli kültür dür.
Süngül erle, silahl arla ve kanla kazand ığımız askeri zaferl erden sonra, kültür, bilim, fen ve ekonom i alanla rında da zaferl er kazanm aya devam edeceğ iz.
Zafer "zafer benimd ir" diyebi lenin, muvaff akiyet , "muvaff ak olacağ ım" diye başlay anın ve "muvaff ak oldum" diyebi lenind ir.
Egemen lik verilm ez, alınır .
Egemen lik, kayıts ız şartsı z ulusun dur.
Millet i kurtar anlar yalnız ve ancak öğretm enlerd ir.
Öğretm enler: Yeni nesill er sizler in eseri olacak tır.
Hayatt a en hakiki mürşit ilimdi r.
Türk Millet i bağıms ız yaşamı ş ve bağıms ızlığı varolm aların ın yegane koşulu olarak kabul etmiş cesur insanl arın torunl arıdır . Bu millet hiçbir zaman hür olmada n yaşama mıştır , yaşaya maz ve yaşama yacakt ır.
Biz Türkle r tarih boyunc a hürriy et ve istikl ale timsal olmuş bir millet iz.
Millet imiz davran ışları nda ve gayret lerind e sarsıl maz bir bütünl ük göster diği için başarı lı olmuşt ur.